Asperges
Het seizoen van de Hollandse asperge loopt officieel tot 24 juni, Sint Jan. Dit is de laatste dag dat de asperges gestoken worden. Daarna krijgt de plant rust om vervolgens vanaf april het jaar erop weer die heerlijke stengels te kunnen produceren.
Van asperges kun je een heerlijke soep maken en, als je toch aan het schillen bent, maak dan direct een dubbele hoeveelheid waarvan je een deel in de vriezer bewaart. Het beste kun je de soep invriezen voordat de crème fraîche en kruiden erdoor gaan, deze laatste ingrediënten blijven het lekkerst als ze vlak voor serveren worden toegevoegd.
De gerookte vis of de zalmeitjes zijn een rijke aanvulling, maar niet noodzakelijk.

voorgerechten

Aspergesoep

INGREDIENTEN
  • 3 sjalotjes
  • 700 gram witte asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 deciliter groentebouillon
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • zout, peper
  • 2-3 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
  • eventueel 75 gram reepjes gerookte forel of gerookte zalm, of 4 theelepels zalmeitjes
BEREIDING

Snijd de sjalotjes fijn. Schil de asperges, verwijder het harde stukje aan de onderkant en snijd de asperges in stukken van 2-3 centimeter.  Bak de sjalotjes circa 10 minuten in de hete olie zonder ze te laten kleuren. Schep de asperges even door het sjalot-mengsel en voeg dan de bouillon, de takjes tijm en blaadjes laurier toe. Breng alles aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken. Verwijder tijm en laurier en pureer de soep. Roer de crème fraîche erdoor en breng de soep op smaak met zout, peper, bieslook en peterselie. Serveer de soep en schep er eventueel wat gerookte vis of zalmeitjes op.

Voor 4-6 personen

1 Reactie.

  1. Wim en Eva | 8 mei 2014

    Hoi Marlies,
    Een lekker recept. We hadden er geen moeite mee alles in 1 keer op te maken met zijn tweeën.
    Groet, Eva en Wim

Geef een reactie