Bij Pasen past kippensoep, vers gemaakt van een echte soepkip of van kipdelen.
Het kost even wat tijd om de bouillon zelf te trekken, maar u kunt in die tijd andere dingen doen en het zelfs al een dag van tevoren maken.
Vindt u het toch allemaal teveel gedoe, maak dan een snelle kippensoep met bouillon uit een pot of bouillon gemaakt van een bouillontablet en voeg circa 500 gram in reepjes gesneden kipfilet toe aan de hete bouillon direct met de verse groenten. Laat de soep 7-8 minuten zachtjes koken en roer dan de vermicelli en kruiden erdoor volgens recept.
Maar geloof me, deze zelfgemaakte versie is stukken lekkerder.
Serveer het als voorgerecht of, een extra grote portie, als maaltijdsoep.

voorgerechten

Kippensoep, huisgemaakt

INGREDIENTEN

voor de bouillon

  • 1 soepkip van 1-1,25 kilo of 1,25 kilo kipdelen
  • 2 preien
  • 2 worteltjes
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 kruidnagels
  • 1 ui, gehalveerd
  • circa 5 peterseliestelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 stukjes foelie
  • 10 zwarte peperkorrels
     

voor de soep:

  • 3-4 worteltjes
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 preien
  • 1 grote venkelknol
  • 100-150 g dunne vermicelli
  • zout, peper
  • 4-6 el fijngesneden kruiden (platte peterselie, maggiplant, bladselderij)
BEREIDING

Bouillon
Doe de kip in een grote pan en schenk er circa 3 liter water bij, de kip moet onderstaan.
Snijd de prei, wortel en bleekselderij in stukken.
Steek de kruidnagels in de ui en leg dit in de pan samen met de peterseliestelen, prei, wortel en bleekselderij.
Breng het water aan de kook en schuim het enkele keren af tot het helder is.
Voeg dan de gehalveerde teentjes knoflook toe samen met tijm, laurier, foelie en gekneusde peperkorrels.  
Laat de bouillon op zacht vuur in open pan circa 2 uur trekken.
Schenk de bouillon door een fijne zeef, gooi de gare groenten weg, die hebben hun smaken afgestaan aan de bouillon.
Verwijder het vel en de botten van de kip en verdeel het kippenvlees in stukken.

Soep
Snijd de wortel, bleekselderij, prei en venkel in mooie reepjes of stukjes.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de klein gesneden groenten toe, laat ze 4-6 minuten koken tot ze beetgaar zijn.
Voeg de vermicelli toe en kook dit enkele minuten mee.
Breng de soep op smaak met zout en peper en roer het kippenvlees en de kruiden erdoor.
Verwarm alles goed en serveer.   

Voor 4-8 personen

Geef een reactie