Knoflook krijgt altijd goede kritieken als het om gezondheid gaat, het verhoogt de weerstand en dat kunnen we gebruiken in de komende koude maanden.
Soep van knoflook kun je als voorgerecht serveren, deze Spaanse versie is erg lekker met krokant gebakken reepjes rauwe ham en croutons.
Kies wel zo vers mogelijke knoflook, heel oude knoflook geeft de soep een onaangename smaak.
De soep wordt gebonden met een mengsel van eieren en slagroom, daardoor wordt hij zacht en romig.
Het is heel belangrijk dat de soep na het binden niet meer kookt, want dan gaan de eieren stollen en wordt de soep ‘korrelig’.

voorgerechten

Knoflooksoep met croutons en ham

INGREDIENTEN
  • 75 gram rauwe ham (serrano)
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 plakjes wit (zuurdesem)brood
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels slagroom
  • zout, peper
  • 2 theelepels fijngesneden munt
  • 3 eetlepels fijngesneden koriander
BEREIDING

Snijd de ham in dunne reepjes en bak deze krokant in 0,5 eetlepel olijfolie.
Zet ze opzij.
Pel de teentjes knoflook, plet ze en bak ze in 6-8 minuten goudgeel in 2 eetlepels hete olijfolie.
Ontkorst de plakjes brood eventueel en snijd het brood in blokjes.
Haal de knoflook uit de pan en bewaar de teentjes.
Bak de broodblokjes op hoog vuur onder regelmatig omscheppen goudbruin en krokant in de achtergebleven olie.
Laat de broodcroutons op keukenpapier uitlekken.
Breng de bouillon met de gebakken knoflook aan de kook, voeg de sherry toe en laat de soep circa 10 min. zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer.
Klop de eieren los met de slagroom.
Schenk er een beetje warme soep bij en schenk het mengsel dan in een heel dun straaltje in de soep, roer goed, zodat de eieren en de room de soep binden.
Laat de soep nu niet meer koken!.
Breng de soep op smaak met zout, peper, munt en koriander en strooi aan tafel de croutons en reepjes ham in de soep.

Voor 4 personen

Geef een reactie