Vrienden hebben vorige week nog courgettes geoogst uit hun tuin en een flinke zak daarvan kwam mijn kant op.
Tijd voor een grote pan soep, waarvan een gedeelte in de vriezer ging.
Dat invriezen doe ik na het pureren, maar vóór het binden met het mengsel van room en ei.
Want zodra de soep is gebonden met het ei-roommengsel, mag hij niet meer koken, anders wordt hij korrelig omdat de eieren stollen..
Ik houd ervan om soepen op deze manier te binden, zo worden er zo lekker fluwelig van.

voorgerechten

Courgettesoep

INGREDIENTEN
  • 3 sjalotjes of 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 middelgrote courgettes (totaal circa 1 kilo), ongeschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1-1,25 liter groente- of kippenbouillon
  • 4 blaadjes salie
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kleine eieren
  • 4 eetlepels slagroom
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
  • zout, peper
BEREIDING

Snijd de ui en de knoflook fijn.
Snijd de ongeschilde courgettes in blokjes.
Bak de ui circa 5 minuten in de hete olie in een grote pan.
Bak de knoflook 2 minuten mee.
Voeg dan de courgettes toe, schep alles goed om en verwarm 2-3 minuten.
Schenk de bouillon erbij, voeg de salie en laurier toe en kook de soep circa 20 minuten op zacht vuur.
Pureer de soep (verwijder eerst de salie en laurierblaadjes).
Dit is het moment om wat soep opzij te zetten als u een deel wilt invriezen.
Klop de eieren los met de slagroom, kaas en peterselie, voeg enkele lepels hete soep toe en roer vervolgens het eimengsel door de soep.
Verwarm alles goed, maar laat de soep niet meer koken.
Breng op smaak met zout en peper.

Voor 8-10 personen

1 Reactie.

  1. Jan luijk | 30 november 2013

    Laatst schreef je over het foodfestval in rotterdam, wat nu alweer voorbij is en wat geweldig succesvol was. Maar er is ook een oogstmarkt 1 x per maand op het noordplein, erg leuk en lekker. Vlakbij is het kookpunt en het lof der zoetheid waar het goed eten en drinken is. De volgende is de eerste zaterdag in december volgende week dus. Fijn weekend! Jan

Geef een reactie