Na de zoete sinterklaas-lekkernijen van de laatste dagen is het tijd voor een stevig gerecht; Carbonade Flamande, een heerlijk stoofgerecht uit België.
Het zijn echter geen karbonades, zoals de naam doet vermoeden, maar runderlapjes die in dit gerecht de hoofdrol spelen.
Ze stoven langzaam gaar in donker bier en hiervoor kunt u oud bruin gebruiken, maar ook een donker Belgisch bier zoals bijvoorbeeld een Leffe bruin.
Huisgemaakte Vlaamse frieten smaken er verrukkelijk bij, maar een gekookte aardappel kan ook.

hoofdgerechten

Carbonade Flamande; rundvlees in donker bier

INGREDIENTEN
  • 1 kilo sucadelappen of magere runderlappen
  • zout, peper
  • 75 gram roomboter
  • 3 grote uien
  • (1 theelepel honing)
  • 4 takjes tijm
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 plakjes witbrood
  • 2 eetlepels mosterd
  • 6-7.5 deciliter donker bier
BEREIDING

Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi deze met zout en peper.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin het vlees in gedeelten in 4-8 minuten rondom goudbruin. Schep het vlees uit de pan.
Snijd de uien fijn en bak ze circa 10 minuten in het achtergebleven braadvet.
Voeg het vlees weer toe, roer er eventueel de honing door en leg tijm, kruidnagels en laurierblaadjes tussen het vlees.
Bestrijk de plakken brood met mosterd en leg ze met de mosterdkant op het vlees. Schenk het bier erover, het vlees moet helemaal onderstaan, voeg anders eventueel nog een beetje water toe.
Stoof het gerecht afgedekt 2.5-3 uur op heel zacht vuur tot het vlees gaar is.
Controleer tegen het einde van de stooftijd of er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg anders eventueel wat water toe.
Lekker met Vlaamse frieten of gekookte aardappelen.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie