Het loont de moeite om meteen een dubbele hoeveelheid babi ketjap te maken, je bent toch bezig en de volgende dag zijn de smaken ingetrokken en is het nog lekkerder.
Wil je het niet twee dagen achter elkaar eten, dan is de diepvriezer een oplossing.
Procureurlappen, ontbeende schouderkarbonades, zijn heel geschikt voor babi ketjap, het vlees kan tegen een stootje en blijft na bereiding lekker sappig.
Je kunt zelf bepalen hoe heet je het gerecht wilt maken door minder of meer pepers toe te voegen en de zaadjes in de pepers wel of niet te verwijderen. De zaadjes maken het pikanter.
Hoewel het gerecht babi ketjap heet en uit de Indische keuken komt, maak ik het zelf het liefst met sojasauzen van het merk Healthy Boy, deze komen uit Thailand en zijn verkrijgbaar bij de toko. In dit gerecht gebruik ik de sweet soy sauce (de zoete) en de black soy sauce (de donkere).
Je kunt ook ketjap gebruiken, de zoete (ketjap manis) en de zoute (ketjap asin), maar het resultaat met de Thaise sauzen is lekkerder en minder zoet, dat heeft mijn voorkeur.

hoofdgerechten

Varkensvlees in ketjapsaus; Babi ketjap

INGREDIENTEN
  • 6 sjalotjes
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 3-6 rode pepers of 1-3 theelepels sambal oelek
  • 3 plakjes gemberwortel
  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 gram varkensvlees (procureur)
  • 4 eetlepels zoete sojasaus of ketjap manis
  • 3 eetlepels donkere sojasaus of ketjap asin
  • zout, citroensap
BEREIDING

Snijd de sjalotjes fijn. Pers de teentjes knoflook of snijd ze heel fijn.
Snijd de rode pepers fijn, verwijder eventueel eerst (een deel van) de zaadjes als je het gerecht niet te heet wilt maken.
Schil de gemberwortel.
Verhit de olie en bak hierin de sjalot en knoflook circa 10 minuten.
Voeg het in stukjes gesneden vlees toe en bak dat 5-6 minuten mee tot het enigszins bruin is.
Roer er de rode pepers, gemberwortel en beide sojasauzen door en stoof het gerecht 30-40 minuten.
Voeg eventueel een beetje water toe als het gerecht dreigt aan te bakken. Het mengsel mag wel vrij droog worden.
Breng op smaak met zout en citroensap en serveer er geurige basmatirijst bij.

Voor 4 personen

Geef een reactie