Dit is pas het eerste gerecht waarin ik konijn gebruik.
Ik vind het heerlijk, maar ik weet dat er velen zijn die het ‘zielig’ vinden en het daarom niet eten.
Heeft u bezwaar tegen konijn, maak dit gerecht dan met een goede kip, dat is ook heel smakelijk. In dit geval kunt u de braadtijd iets verlagen, naar circa 45 minuten.
Wild konijn is het allerlekkerst, dat heeft de meeste smaak, maar is niet altijd gemakkelijk te vinden. Misschien kunt u bij een goede poelier informeren.
Anders is tam konijn ook heel lekker, dat ligt zelfs bij veel supermarkten.

hoofdgerechten

Konijn in mosterdsaus

INGREDIENTEN
  • 1 flink konijn of 4 achterbouten van konijn
  • 3-5 eetlepels grove mosterd (met zaadjes)   
  • 125 gram gerookt, mager spek
  • 4 sjalotjes of 1 ui
  • 2 boswortelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 deciliter witte wijn
  • 3-4 deciliter kippenbouiilon
  • 2 blaadjes laurier
  • 5 takjes tijm
  • zout, peper
  • 1, 25 deciliter crème fraîche
  • 4 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Snijd het konijn of de bouten in stukken, of vraag de poelier dit te doen.
Bestrijk de konijndelen rondom met mosterd.
Snijd het spek in dunne reepjes
Snijd de sjalotjes of de ui fijn, snijd de wortelen in plakjes en pers de knoflook.
Verwarm de boter met de olie en bak hierin de spekreepjes 3-4 minuten tot ze wat vet loslaten en krokanter worden.
Voeg de sjalot, wortel en knoflook toe en bak nog 4 minuten.
Leg dan de met mosterd bestreken konijndelen in de pan en bak ze 6 minuten op niet te hoog vuur, draai ze halverwege om.
Voeg de wijn en bouillon toe en de laurier, tijm en wat zout en peper.
Laat het konijn, afgedekt, circa 1 uur braden tot het vlees zacht is.
Neem de laatste 10 minuten het deksel van de pan, zodat het braadvocht iets kan indampen.
Leg de stukken konijn op een schaal.
Roer de crème fraîche door het braadvocht (verwijder eventueel eerst de kruiden) en breng de saus op smaak met zout, peper en nog 1 eetlepel mosterd.
Schenk de saus over het konijn en bestrooi met peterselie.
Hierbij eet ik het liefst gekookte aardappelen, maar pasta of rijst kan ook.

Voor circa 6 personen

Geef een reactie