Vorig jaar voor de kerst besteedde ik al aandacht aan gekonfijte eendenbout (confit de canard), een heerlijk en vooral heel gemakkelijk gerecht voor een feestelijk etentje, met name als er veel gasten zijn. Het kan niet mislukken en is altijd een succes.
Nu kunt u ze kant en klaar gekonfijt kopen bij de poelier en thuis alleen in de oven verwarmen, maar zelf konfijten is een leuk klusje en daar gaat het vandaag over.
Dat konfijten kan ook al een week van te voren gebeuren, zodat het hoofdgerecht al lekker voorbereid is. Maak dan het liefst een dubbele hoeveelheid, want onder vet kunnen ze zeker vier weken worden bewaard in de koelkast.
Vraag de poelier om eendenbouten, hij heeft misschien bouten van vette eend, dat wil zeggen eend die is vetgemest voor de lever, de foie gras, maar die neem ik liever niet.
Met de bouten van een normaal gefokte tamme eend lukt het prima.
De bouten gaan een nacht in een kruidige droge marinade en de dag erna langdurig op heel zacht vuur in royaal ganzen- of eendenvet.
U heeft wel flink wat vet nodig, maar dat gaat niet verloren, u kunt er nog eens in konfijten of het als bakvet gebruiken, bijvoorbeeld voor de zuurkool of gebakken aardappeltjes.
Belangrijk is wel dat het overgebleven vet door een doek wordt gezeefd, zodat alle restjes van het konfijten eruit gaan. Het schone vet moet in de koelkast bewaard worden.

hoofdgerechten

Gekonfijte eendenbouten, huisgemaakt

INGREDIENTEN
  • 20 gram witte peperkorrels
  • 2 blaadjes laurier
  • 50 gram grof zeezout
  • 2 eetlepels tijmblaadjes
  • 8 bouten van tamme eend
  • 2-2,5 kilo ganzen- of eendenvet
BEREIDING

Kneus de peperkorrels in een vijzel of leg ze op een plank en sla er stevig op met de achterkant van een zware pan. Verkruimel de blaadjes laurier.
Meng het zeezout met de peperkorrels, tijm en laurier en wrijf de eendenbouten stevig in met dit mengsel.
Leg de bouten in een schaal en laat ze, goed afgedekt, 24 uur in de koelkast marineren.
Verwarm de volgende dag het ganzenvet in een grote pan tot 85°C, controleer dit met een thermometer.
Wrijf de eendenbouten schoon met een doek en leg ze in het ganzenvet, de bouten moeten helemaal met het vet bedekt zijn, voeg eventueel wat extra vet toe.
Konfijt de bouten 2-21/2 uur op heel zacht vuur in het ganzenvet en let op dat temperatuur niet boven 85°C komt, controleer dit regelmatig met een thermometer. Laat de bouten in het vet afkoelen en bewaar ze onder vet maximaal 4 weken in de koelkast.
Voor gebruik: Leg de bouten met de velkant naar boven in een braadslede of ovenschaal en verwarm ze 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 C tot het vel krokant is.
U kunt ze ook in de koekenpan krokant bakken.

Voor 8 personen

Geef een reactie