De Grieken weten hoe ze aubergines moeten bereiden, want deze geurige moussaka komt oorspronkelijk uit Griekenland.
Het gerecht gaart langzaam in de oven, zodat alle smaken de tijd hebben om goed door te trekken. Het kaneelstokje geeft het een bijzondere, mediterrane smaak.
Het aantal lagen van de moussaka is afhankelijk van de grootte van de ovenschaal, eindig altijd met een laag aubergines, daarover gaat dan de kaassaus.
Moussaka is wel even wat werk en daarom loont het de moeite om een extra grote hoeveelheid te maken, want een deel van het gerecht kun je invriezen.
Nu gebruik je natuurlijk tomaten uit blik, maar in het seizoen wordt het extra lekker met geurige, verse tomaten.
Tarwegriesmeel, dat wordt gebruikt om de saus te binden, ligt bij de supermarkt of bij de natuurvoedingswinkel.

hoofdgerechten

Moussaka met aubergine

INGREDIENTEN
  • 750 gram rijpe tomaten of 2 blikken gepelde tomaten (à 4 deciliter)
  • circa 1 kilo aubergines
  • 4-6 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui
  • 600 gram lams- of rundergehakt
  • 1 kaneelstokje, gehalveerd
  • zout, peper
  • 3 eieren
  • 5 deciliter volle melk
  • 75 gram roomboter
  • 3 eetlepels tarwegriesmeel
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
BEREIDING

Ontvel de tomaten als u verse tomaten gebruikt.
Dompel ze daarvoor 30 seconden in kokend water, spoel ze koud en verwijder het velletje. Snijd de tomaten in stukjes, doe dit ook bij de tomaten uit blik.
Snijd de aubergines in ronde of langwerpige plakken van circa 1 centimeter dik.
Bestrijk ze aan beide zijden met olijfolie en bak ze, in gedeelten, aan elke kant 3-4 minuten in een hete koekenpan.
Snijd de ui fijn en bak deze 6-8 minuten in een koekenpan in 2 eetlepels hete olie.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul en bruin in 6-8 minuten.
Roer er de tomaten met vocht door samen met het kaneelstokje en wat zout en peper naar smaak en laat het mengsel op zacht vuur circa 30 minuten pruttelen.
Klop in een kom de eieren los en roer de melk erdoor.
Verhit de boter in een grote steelpan, voeg het griesmeel toe en roer het eimengsel erdoor. Verwarm het mengsel voorzichtig op zacht vuur tot het gaat binden en roer er dan 100 gram kaas door.
Leg een laag aubergines in een ingevette ovenschaal, schep daarop een laag gehaktmengsel en bestrooi dit met wat geraspte kaas.
Herhaal deze lagen tot alle ingredië­nten zijn opgebruikt en eindig met een laag aubergines.
Schenk de kaassaus erover en bak de moussaka 40-50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C  

Voor 4-6 personen

Geef een reactie