Quiche Lorraine, de spektaart uit Lotharingen (Frankrijk) is een rijk gevulde hartige taart, echt iets voor killere dagen.
Traditioneel maak je een quiche met korstdeeg, maar met het kant en klare bladerdeeg lukt het ook, dat is zelfs sneller.
Hoewel ik de versie met het krokante korstdeeg lekkerder vind.
Beide degen, zowel het korstdeeg als het bladerdeeg kunnen het best even worden voorgebakken met een ‘steunvulling’, daarvoor is in kookwinkels een speciale blindbak-ketting te koop of blindbakkorrels. Oude gedroogde peukvruchten of rijst werken ook prima. 
Als de vulling maar gewicht heeft zodat de deegbodem tijdens het voorbakken niet rijst.
Met dat voorbakken krijg je uiteindelijk een krokantere bodem.
Geen quiche Lorraine zonder spek, reepjes mager gerookt spek is een goede keuze en voordat ze in de quiche gaan worden ze even krokant gebakken in een droge koekenpan.
Om de taart wat ‘slanker’ te maken kan de helft van het spek worden vervangen door reepjes rauwe of gekookte ham, maar helemaal origineel is dit niet.