Dit is eigenlijk de Italiaanse versie van coq au vin, kip in rode wijn, waarin de kip plaats maakt voor een lekkere parelhoen.
Het is een ideaal gerecht voor meerdere gasten, desnoods neem je twee parelhoenders, omdat je het gemakkelijk van te voren kunt bereiden en voor serveren voorzichtig verwarmt.
Romige polenta of aardappelpuree past er goed bij en een groene groente als broccoli, groene kool of spruitjes.
Fervente kip-aanhangers kunnen de parelhoen vervangen door kip.

hoofdgerechten

Parelhoen in rode wijn

INGREDIENTEN
  • 1 flinke parelhoen
  • 100 gram pancetta
  • 250 gram kleine uitjes of sjalotjes
  • 200 gram kleine kastanjechampignons
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • zout, peper
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 fles Italiaanse rode wijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 4 peterseliestelen
  • 4 eetlepels fijngesneden platte peterselie
BEREIDING

Vraag de poelier de parelhoen in circa 8 stukken te snijden of doe dit zelf.
Snijd de pancetta in reepjes.
Pel de uitjes en laat ze heel als ze heel klein zijn, halveer de grotere exemplaren.
Laat ook de schoongeborstelde paddenstoelen heel.
Verhit de olie in een grote braadpan en bak hierin de met zout en peper bestrooide stukken parelhoen rondom bruin op middelhoog vuur. Bak het vel lekker krokant.
Neem de stukken parelhoen uit de pan en bak de pancetta licht krokant in het achtergebleven braadvet.
Voeg de uitjes en paddenstoelen toe en bak ze circa 10 minuten mee.
Leg dan de parelhoen weer in de pan en bestrooi het geheel met de bloem.
Schep alles goed om en schenk de azijn erover.
Kook dit 1 minuut en schenk dan de wijn erbij, de wijn moet op kamertemperatuur. Voeg de laurier, tijm en peterseliestelen toe en eventueel nog een beetje water, de parelhoendelen moeten voor de helft onderstaan.
Stoof het gerecht circa 1 uur op zacht vuur tot de parelhoen gaar is en van het bot valt.
Doe dit met het deksel op een kiertje, zodat tijdens het stoven ongeveer de helft van het vocht kan verdampen en de saus mooi dieprood is.
Breng de saus op smaak met zout en peper en strooi de peterselie erover.
Serveer de parelhoen met de pancetta, uitjes en paddenstoelen en de saus.

Voor 4-6 personen

Geef een reactie