La Reboule noemde de wijnmaker de feestelijke afsluiting van de wijnoogst, waarvoor hij afgelopen vrijdag vrienden en goede contacten had uitgenodigd.
En tijdens deze avond kwam ik er achter dat hij niet alleen een goed wijnmaker is, maar tevens een heel verdienstelijk kok.
Twee dagen was hij bezig geweest met een heerlijk viergangendiner voor 126 gasten.
Natuurlijk ontbrak de Daube à la Provençale niet, dat sappige, gestoofde rundvlees met een reepje gedroogde sinaasappelschil en olijven, een gerecht dat niet alleen in de Provence, maar ook in andere delen van Frankrijk regelmatig wordt gegeten.
Het vlees gaat nog echt een nacht in de marinade en daarna suddert deze lekkere stoofpot een uur of vier in de oven of op heel zacht vuur.
Typisch in dit gerecht is de gedroogde sinaasappelschil, die moet er echt in.
Je koopt die gedroogde schillen op de Franse markt bij de specerijenkraam, maar ik weet niet of je ze in Nederland gemakkelijk kunt vinden.
Zelf maken kan ook: haal met een dunschiller lange repen schil van een of meerdere sinaasappels en laat de schillen op een rooster minstens één week drogen bij kamertemperatuur, ze moeten zo droog mogelijk zijn.
Bewaar ze in een pot met het deksel een beetje open, of enkele gaatjes in het deksel, want als de schillen niet door en door droog zijn, gaan ze schimmelen in een gesloten pot.
De olijven zijn naar wens, er zijn ook Provençaalse stoofpotten zonder olijven.