Lamsvlees op het paasmenu is een mooie Franse traditie, vaak is dat een lekkere lamsbout of lamsschouder.
Maar ik maak het me gemakkelijk deze keer en kies voor lamshamburgers, lekker op z’n Marokkaans bereid, dat dan wel weer.
Half lams-, half rundergehakt kan ook en zelfs helemaal rundergehakt, maar die bijzondere smaak van lamsvlees gaat juist heel goed samen met Marokkaanse smaakmakers als ras-el-hanout, komijn en koriander.
Ras-el-hanout is een specerijenmengsel en dat koop je kant en klaar bij de Marokkaanse kraam op de markt.
Nu kun je deze burgers natuurlijk traditioneel eten op een broodje en alles wat daar bij hoort, maar ik eet ze het liefst met een lekkere groente, geroosterde aardappelen (bijgerechten/geroosterde-aardappelen/) en gebakken uien.

hoofdgerechten

Hamburgers, Marokkaanse

kasbah met lucht
INGREDIENTEN
  • 450-500 gram lams- of rundergehakt, of half lams-half rundergehakt
  • 2 sjalotje, heel fijngesneden
  • 3 eetlepels fijngesneden koriander of bladpeterselie
  • 1 theelepel pikante of milde paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen ras-el-hanout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • zout, peper
  • 1-2 eetlepels olijfolie
BEREIDING

Meng gehakt, sjalot, koriander of peterselie, paprikapoeder, ras-el-hanout, komijn en zout en peper naar smaak.
Vorm hiervan 4 hamburgers, bestrijk ze dun met olie en rooster ze 8-10 minuten in een grillpan, of bak ze in een koekenpan in een beetje olijfolie. Keer ze regelmatig.

Voor 4 stuks

Gebakken uien:
snijd 4-6 grote uien in dunne, halve ringen en bak ze 50-60 minuten op zacht vuur in een mengsel van 30 gram roomboter en 1 eetlepel olijfolie.
Roer zeer regelmatig, zodat de uien niet kunnen aanbakken, ze moeten lichtbruin worden.
Breng ze op smaak met zout en peper.

Geef een reactie