Het geheim van een goede saté is het formaat van de blokjes kip. Hoe kleiner de blokjes, hoe korter de bereidingstijd, hoe malser de kip. Als je dan ook nog het malsere vlees van kippenbouten gebruikt, in plaats van kipfilet, is het resultaat erg lekker.
Tamarindepasta zorgt voor het frisse zuur in dit gerecht, het is in potten te koop bij de toko. Je kunt het eventueel vervangen door citroensap.
Saté met pindasaus is traditie en daarom geef ik ook hiervan het recept.

hoofdgerechten

Kipsaté; saté ajam

INGREDIENTEN
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap asin of donkere Chinese sojasaus
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels geraspte gemberwortel
  • 1 theelepel tamarindepasta of 1-2 theelepels citroensap
  • circa 600 gram ontbeende kippenbouten of kipfilet

 

Voor de pindasaus

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 gram pindakaas
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 0,5-1 theelepel tamarindepasta
  • 1 theelepel geraspte gemberwortel
  • 2 eetlepels ketjap asin of donkere Chinese sojasaus
  • 2 deciliter kokosmelk
  • zout
BEREIDING

Snijd de sjalotjes fijn evenals het teentje knoflook. Bak de sjalot en knoflook 6-8 minuten in de hete olie. Roer er van het vuur af ketjap, sambal, gemberwortel en tamarindepasta door.
Snijd de kippenbouten in heel kleine blokjes en meng ze met de marinade. Laat de smaken minstens 3 uur intrekken, 1 nacht mag ook.
Rijg het kippenvlees aan spiesjes en rooster ze in 4-6 minuten rondom bruin en gaar boven gloeiend houtskoolvuur of onder de hete grill.
Keer de spiesjes regelmatig en serveer ze met pindasaus.

Voor circa 20 spiesjes

 

 

 

Pindasaus
Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en bak beide samen 5-6 minuten in de hete olie. Voeg de pindakaas, sambal, tamarindepasta, gemberwortel, ketjap, kokosmelk en 1-2 deciliter water toe.
Meng alles goed en verwarm de saus enkele minuten op zacht vuur tot hij mooi gebonden is.
Voeg eventueel meer water toe als de saus te dik is.
Breng op smaak met zout en eventueel wat extra sambal.

Geef een reactie