Een lekker groot stuk vlees, genoeg voor circa 8 personen, of om meerdere dagen van te eten, want afgekoeld kunt u deze rosbief dun gesneden als carpaccio serveren.
Het is ideaal om voor de bereiding een vleesthermometer te gebruiken, zo kan het vlees niet te gaar worden.
Steek de thermometer in het midden van het dikste deel van het vlees en braad het vlees tot de vleesthermometer 48-49°C aangeeft, het vlees gaart immers nog 2-3 graden door tijdens het rusten.
De mierikswortelroom is een extraatje, het smaakt heel lekker bij rosbief.

hoofdgerechten

Rosbief uit de oven

INGREDIENTEN
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo rosbief aan één stuk, het liefst overal even dik
  • zout, peper
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijnnaaldjes
  • 10-20 dunne, lange plakjes pancetta of ontbijtspek 
  • 1 ui
  • 1 kleine wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 5 eetlepels gezeefde tomaten
  • 1,5 deciliter rode wijn
  • 1 blaadje laurier
  • 2-2,5 deciliter runderbouillon
  • (aardappelzetmeel)
BEREIDING

Pers de teentjes knoflook, meng ze met de olie en bestrijk hiermee het vlees.
Bestrooi het vlees daarna met zout, peper en rozemarijn.
Leg de plakjes pancetta dakpansgewijs op de rosbief, laat ze iets overhangen, zodat ze om de rosbief gevouwen kunnen worden.
Bind de rosbief op met keukentouw, verpak hem stevig in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast.
Snijd intussen de ui, wortel en bleekselderij heel fijn.
Laat de rosbief op kamertemperatuur komen, leg hem in een braadslede en braad hem 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 230ºC tot hij rosé is, of tot de vleesthermometer 48 tot 49°C aangeeft.
Laat het vlees uit de oven 10-15 minuten rusten op een warme plek.
Roer de ui, wortel en bleekselderij door het achtergebleven braadvet in de braadslede en bak de groenten circa 6 minuten op stevig vuur.
Voeg de tomaten toe en verwarm nog 1 minuut. Roer de wijn erdoor, voeg het laurierblad en de bouillon toe en laat de saus op hoog vuur 5-6 minuten inkoken.
Breng op smaak met zout en peper en zeef de saus.
Bind de saus eventueel met een klein beetje aardappelzetmeel.
Serveer het vlees in dunne plakken gesneden met de saus en eventueel pittige mierikswortelroom.

Mierikswortelroom
Meng 3 eetlepels geraspte mierikswortel (vers of uit een potje) met 6 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel (Dijon)mosterd, 1-2 eetlepels fijngesneden bieslook en zout naar smaak.

Voor 6-8 personen

Geef een reactie