Heerlijke stooflapjes voor bij de hutspot van gisteren bijvoorbeeld.
Stoofvlees maken stuit vaak op weerstand vanwege de lange bereidingstijd en dat is jammer.
Het kost inderdaad enkele uren voordat het vlees gaar is, maar het grootste deel van de tijd staat de pan rustig op het vuur en dan heeft u er nauwelijks omkijken naar.
Ik gebruik het liefst sucadelappen, die worden heerlijk zacht en mals, maar met riblappen lukt het ook.
Het gerecht moet nét blijven sudderen, daarom moet het vuur heel laag staan.
Een dubbele hoeveelheid maken is ook ideaal, het gerecht laat zich goed invriezen en zo bent u de volgende keer heel snel klaar.

hoofdgerechten

Rundvlees, gestoofd

INGREDIENTEN
  • 4 middelgrote uien
  • 70 gram roomboter
  • 4 sucadelappen of riblappen, samen circa 600 gram
  • zout, peper
  • 7,5-10 deciliter hete vleesbouillon of heet water
  • 6 blaadjes laurier
  • 8 kruidnagels
BEREIDING

Snijd de uien fijn en bak ze 10-15 minuten in een braadpan in 35 gram boter zonder ze te laten kleuren.
Bestrooi de sucadelappen met zout en peper en bak ze, in een andere pan (dit kan een koekenpan zijn), aan beide kanten bruin in 35 gram boter.
Leg ze op de uien en schenk heel voorzichtig via de zijkant van de braadpan de hete bouillon in de pan, het vlees moet onderstaan.
Voeg laurier en kruidnagels toe en dek het vlees af met een stuk vetvrij papier (bakpapier of aluminiumfolie).
Doe dit als volgt: knip het papier tot een cirkel ter grootte van de pan, zodat het gerecht helemaal afgedekt kan worden. Maak in het midden van het papier een klein gaatje van 2-2,5 centimeter doorsnede en leg het papier op het vlees.
Zo kan het vocht heel langzaam verdampen en krijgt het gerecht een heerlijke geconcentreerde smaak.
Controleer af en toe of er niet teveel vocht verdampt, voeg eventueel een klein scheutje water toe als dat mocht gebeuren.
Stoof het vlees circa 2,5 uur tot het heel zacht is.
Aardappelpuree smaakt er heerlijk bij en bijvoorbeeld een winterse groente of broccoli.  

Voor 4-6 personen

Geef een reactie