Dit lekkere gerecht komt uit het boek Morito, waaraan ik dinsdag aandacht besteedde.
Het is pittig en kruidig door de specerijen.
Bij Morito gebruiken ze in dit gerecht pimentón (naar keuze de milde of pikante versie), dat is gerookt paprikapoeder en te koop bij Spaanse winkels en sommige supermarkten.
Het geeft het gerecht die typische Spaanse smaak.
Maar laat het niet kunnen vinden van pimentón geen belemmering zijn, met gewoon paprikapoeder is het gerecht ook heerlijk.

hoofdgerechten

Lamskoteletjes, mechoui van

mechoui van lamskoteletjes 1
INGREDIENTEN
  • 12-16 lamskoteletjes (afhankelijk van het formaat)
  • 1 citroen, in vieren

voor de marinade:

  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 0,25 ui
  • 1 theelepel pimentón (dulce of picante)
  • 2 theelepel versgemalen (of fijngewreven) komijnzaad
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

voor het specerijenstrooisel:

  • 2 eetlepels versgemalen (of fijngewreven) komijnzaad
  • 0,5 theelepel milde paprikapoeder
  • 0,5 theelepel pikante paprikapoeder
  • 1 theelepel (Maldon) zeezout
BEREIDING

Wrijf voor de marinade in een vijzel de teentjes knoflook tot een pasta met 0,5 theelepel zout.
Rasp de ui en meng deze in een wijde kom met de knoflookpasta, de pimentón, 2 theelepels komijn, olijfolie en citroensap.
Voeg de lamskoteletjes toe en wrijf de marinade goed in het vlees.
Dek de kom af en laat het vlees 1 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast staan.
Meng, voordat het vlees geroosterd wordt, het komijnzaad, beide paprikapoeders en het zout voor het specerijenstrooisel. Bestrooi de koteletjes met de helft van dit specerijenmengsel en rooster ze op een hete barbecue, onder een hete grill of in een gloeiend hete grillpan.
Rooster ze 6-12 minuten en draai ze een of twee keer om.
Serveer ze direct met de rest van het specerijenstrooisel en de partjes citroen.

Voor 4 personen

Bron: het boek Morito van Kosmos Uitgevers (€ 34,99, ISBN 9789021558967).

Geef een reactie